Bruine vloot zeilen
Als er over een bruine vloot gesproken wordt, wordt daarmee gedoeld op de traditionele zeilcharterschepen. Maar hoe kwamen deze schepen aan deze naam? Dat ligt eenvoudiger dan je wellicht denkt. Deze schepen worden namelijk zo genoemd, omdat ze vroeger bruin geverfde zeilen hadden. Lees verder waarom!
Oorsprong van de bruine vloot
De zeilen werden vroeger van een wit geweven katoen gemaakt en konden veel water opnemen. Maar een nat zeil kon al snel het dubbele van een droog zeil wegen en dus werd het een hele klus om de zeilen te hijsen. Door de katoenen zeilen te tanen, werd voorkomen dat het zeil teveel vocht opnam. De zeilen werden ondergedompeld in een ketel met een mengsel van heet water en cachou, waardoor ze geconserveerd werden.
Door de zeilen te tanen werden ze beschermd tegen schimmels, katoenrot en harde wind. Cachou is een organisch conserveringsmiddel dat looizuur bevat en werkt als een kleurstof. Door het tanen kregen de witte zeilen een bruine kleur, en hoe vaker men de zeilen taande, hoe donkerder de kleur werd.
Waar ligt een zeilschip van de bruine vloot?
Tegenwoordig varen er meer dan 500 schepen van de bruine vloot in Nederland, vooral op de Waddenzee, het IJsselmeer en het Markermeer. Eén van de oudste traditionele zeilcharterschepen is zeetjalk de Orion. Dit schip is in 1892 gebouwd en heeft haar thuishaven in Monnickendam, zo’n tien kilometer ten noorden van Amsterdam. De Orion heeft veel van haar traditionele kenmerken behouden, maar is van alle luxe en comfort voorzien.