Het Friese vissersdorpje Lemmer is een fantastische zeilbestemming. In de vorige blog noemden we al de favoriete bestemmingen van schipper Wouter, maar ook Lemmer is een heerlijke havenplaats om aan te meren. Door haar rijke vissersverleden en haar moderne faciliteiten kun je jezelf hier ook uitstekend aan wal vermaken.

Vertoeven aan de Friese Meren

De historische vissersplaats lag vroeger aan de Zuiderzee. Door haar ligging tussen het IJsselmeer en de Friese Meren is Lemmer een topbestemming voor een meerdaagse zeiltocht. De havenstad Lemmer is overigens ook de geboorteplaats van Nederland’s bekendste turner Epke Zonderland, voormalig topschaatser Rintje Ritsma en staat tegenwoordig bekend als een van Friesland’s leukste watersport dorpen.

Vanaf het IJsselmeer vaar je Lemmer binnen via de historische Lemstersluizen. Je vindt hier de sluisknechtswoning en het Rijksgetijmeter waar tot op de dag van vandaag het peil van het IJsselmeer wordt gemeten. Fun fact: op de gebouwen staan nog verschillende tegeltjeswijsheden zoals ’t Getij gaat zijnen keer, ’t wacht voor Prins noch Heer. De sluiswachtershuisjes dateren namelijk uit 1888!

What the.. Lemmer!

In de zomer is Lemmer een echte hotspot voor watersport fanaten maar ook ‘gewone’ toeristen weten hun weg naar het IJsselmeerdorp massaal te vinden. Het dorp staat namelijk vol met supergezellige terrasjes waarop je heerlijk neer kunt strijken voor een lekker kopje koffie, een heerlijke lunch of natuurlijk een fris biertje of rosé’tje!

Je geniet in Lemmer ook van vele restaurants of visspeciaalzaken die heerlijke verse visjes serveren. Liever dicht bij de natuur blijven? Dit pittoreske vissersdorpje heeft ook een prachtig strand waarop je kunt uitwaaien of zonnebaden. Kijk ook vooral uit naar de schepen die je op de horizon van het IJsselmeer voorbij ziet komen. Het strand ligt op loopafstand van het historisch centrum, dus je hoeft eigenlijk helemaal niet te kiezen tussen strand of terras!

Ook voor de dierenliefhebber is er voldoende te beleven, zoals de adembenemende vlindertuin. Deze natuurlijke oase biedt plek aan meer dan 100 soorten inheemse flora. Je bewondert hier ook vele bijen, hommels en zelfs prachtige libellen. In de zomer worden er gratis rondleidingen gegeven met uitgebreide uitleg. Een aanrader dus!

Ook UNESCO erfgoed in Friesland!

Ook voor de binnenblijver is Lemmer een topbestemming. Je vindt hier bijvoorbeeld het Lemmer Duikmuseum en het Ir. D. F. Woudagemaal. Dit bijzondere monument staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoed lijst en het historisch stoomgemaal is anno 2016 nog steeds in werking! Met haar Amsterdamse School bouwstijl is het gemaal een ware bezienswaardigheid en je kunt hier ook superinteressante rondleidingen volgen.

Ben je helemaal enthousiast geraakt en kan je niet wachten om zeil te zetten naar dit vissersdorp? Kijk dan vooral eens op onze Lemmerpagina. Want de echte kenner, zeilt naar Lemmer!

Lees ook >> Het vrouwtje van Stavoren

Orionsail WhatsApp
Orionsail WhatsApp