Een zeiltocht naar Medemblik. Als je graag zeilt en bijzondere plekken in Nederland bezoekt, dan moet je deze bestemming zeker kunnen afvinken. Een prachtig historisch centrum met een bijzondere geschiedenis.  

Medemblik, een korte introductie

Medemblik is de oudste stad van West Friesland en is groot geworden in de VOC tijd. Medemblik mag zich al sinds het jaar 1289 een echte stad noemen, inclusief stadsrechten. De Friese stad is een topbestemming voor cultuurliefhebbers, daar het merendeel van de gebouwen hun historische kenmerken heeft behouden. Én je kunt hier maar liefst 84 Rijksmonumenten vinden, waaronder de nog werkende korenmolen De Herder, de Waag aan de Kaasmarkt, het “Scheve Huis” aan het Vooreiland, prachtige historische gevels, een stadhuis uit 1939, te veel om op te noemen! Tijdens een stadswandeling waan je je dan ook in een echt historische Nederlandse havenstad met elementen uit de 18e, 17e of zelfs 16e eeuw!

 

Medemblik Kasteel Radboud

Medemblik Kasteel Radboud. Foto: Arch, Wikimedia

 

De grote trekpleisters in Medemblik zijn het Radboud Kasteel, het imposante Lely Gemaal en natuurlijk de Museumstoomtrein. Tijdens de West-Friese Water Weken in augustus worden er in Medemblik super veel leuke activiteiten georganiseerd voor zowel kinderen als volwassen watersport enthousiastelingen. Kijk hier voor het complete programma.

Een ongelukkige geschiedenis voor Medemblik

Op het moment dat Medemblik zich net een stad mocht noemen, had het gewone volk het nog niet zo goed. De nu veelbezochte trekpleister het Radboud Kasteel, functioneerde toentertijd (1288) nog als een zogeheten dwangburcht: een bouwwerk van waaruit alle opstandige West-Friezen in bedwang konden worden gehouden. Wie dit goede idee bedacht had? Floris V natuurlijk: de Graaf van Holland en Zeeland. Fastforward naar een paar decennia later wordt het niet veel beter. In 1555 vindt er namelijk een enorme stadsbrand plaats in Medemblik, die bijna alles verwoest.

Helaas zal het de bewoners van Medemblik ook de daaropvolgende jaren niet meezitten: in 1572 en 1588, het begin van de 80-jarige oorlog, wordt het stadje door de prinselijke legers en de geuzen belegerd. Gelukkig was Medemblik nog wel een zeer belangrijke havenstad. Maar ook dit ging mis! Met de komst van het Noordhollandsch Kanaal in 1824 nam de rol van Medemblik als havenstad enorm af. En de afsluiting van de Zuiderzee leek het einde voor Medemblik te betekenen. Gelukkig liet de stad zich niet kennen en ontwikkelde zich in de jaren 60 tot een bekend centrum voor watersport met een levendig uitgaansleven.

 

Jachthaven Medemblik

Jachthaven Medemblik. Foto: Ilonamay, Wikimedia

Heerlijke zeiltocht naar Medemblik

Medemblik heeft zich dus flink opgekrabbeld en is tegenwoordig een ideale bestemming voor een zeiltocht. De havenstad ligt aan het IJsselmeer en met het zeilboot steek je via het Naviduct Krabbersgat over naar het Markermeer, of je zeilt naar boven, naar de Waddenzee toe! Vaar je met een zeilcharterschip naar Medemblik? Dan meer je aan in de Oosterhaven: de voormalige kazern. In Medemblik wordt ook ieder jaar de Delta Lloyd Regatta georganiseerd in mei. De 1e keer dat dit evenement werd georganiseerd was al in 1985! Naast de race worden er ook allerlei toffe evenementen georganiseerd voor jong en oud. Kijk op medembliknautiek.nl voor meer informatie!

 

Medemblik Molen De Herder

Molen De Herder. Foto: Arch, Wikimedia

 

Zeilen met Egasail

Onze schipper Wouter Egas neemt je maar al te graag mee op een zeiltocht naar de havenstad Medemblik en laat je graag de vele bijzondere bezienswaardigheden zien. Vanuit Monnickendam (de thuishaven van Egasail!) vaart het zeilcharterschip De Orion over het Markermeer om in Medemblik te arriveren. Egasail organiseert naar Medemblik ook meerdaagse zeiltochten. Dit is ideaal voor een familieweekend, een weekend zeilen met vrienden, of bijvoorbeeld een onvergetelijk teamuitje! Aan boord van De Orion kunnen jij en je gezelschap heerlijk overnachten in alle luxe en comfort.

Lees alles over een zeiltocht naar Medemblik!

 

Orionsail WhatsApp
Orionsail WhatsApp