33 jaar hebben de zwaarden en het roer uitstekend gefunctioneerd op zeilcharterschip Orion. Met wat herstelwerkzaamheden zouden ze zelfs de 40 jaar kunnen halen. Toch heeft schipper Wouter Egas besloten om voor nieuw te kiezen!

Pittige klus aan het zeilschip

Aan boord valt een klusje altijd tegen, bij het stuurboord zwaard moet wat hout vervangen worden en bij beide zwaarden moet het stalen beslag gerepareerd worden. Een klusje van ruim een maand. Deze winter blijft er echter gevaren worden en varen zonder zwaarden en roer is uit den boze.

Een sneller schip

De nieuwe zwaarden worden veel breder en krijgen meer profiel. Daardoor wordt de liftwerking groter en zal de Orion hoger en sneller aan de wind gaan lopen. Ook het roer zal een beter profiel krijgen en stijver worden, voor meer snelheid en directer sturen.

Ambacht

Piet Blaauw uit Stavoren gaat de ambachtsstukken maken van Afzelia hout, een schitterende rood/bruine kleur en het hout krimpt weinig. Maar liefst 3 kubieke meter hout is nodig. In het voorjaar van 2016 zal het gereed zijn.

Filmpje!

Op het filmpje wordt het hout van de stam gezaagd, een stam van meer dan één meter diameter en tenminste 125 jaarringen.

 

 

Orionsail WhatsApp
Orionsail WhatsApp