Ah Texel, een dynamisch eiland met glooiende landschap van duinen, bos, heide, strand, wad, polders en weiden. Een bijzondere omgeving met veel schapenboeren, gezellige markten, prachtige natuur, sportieve activiteiten en vooral ook een bedrijvige visserij. De ideale bestemming voor een heerlijk zeilweekendje!

Een zeiltocht met Egasail

Texel is het meest westelijke en grootst bewoonde Waddeneiland. Op de prachtige Waddenzee beleven we een mooie zeiltocht vanuit de haven van Den Helder, Den Oever, Harlingen, Vlieland of Terschelling. Via de Texelstroom zeilen we naar de haven van Oudeschild. Tijdens het zeilen ontdek je de prachtige natuur van het wad! Die bruist hier namelijk van het leven. Naast verschillende soorten vogels kun je ook zeehonden spotten! De Waddenzee kreeg in 2009 de Werelderfgoedstatus. Het is het grootste natuurgebied van West-Europa en is onmisbaar in het wereldwijd ecosysteem.

Indrukwekkende visserij

Wanneer je op vrijdagmiddag een kijkje neemt in de haven van Oudeschild, kun je de grote vissersboten bewonderen. In de thuishaven komen Texelse vissers aan wal om hun vangst uit de Noordzee te verkopen. Schol, tong, haring, garnalen of schelpdieren. Bezoek je Texel in de zomer? Dan kun je ook zelf mee met een kotter om garnalen te vangen!

Vroeger was de boomkorvisserij erg populair, maar vissers schakelen gelukkig over op modernere vistechnieken die minder vervuilend zijn. In 2010 waren bijna alle schepen overgestapt op de pulskor, sumwing of jackwing. Dat zijn visserijtechnieken die brandstof besparen en minder slecht zijn voor de zeebodem.

Heerlijk vertoeven voor jong & oud

Naast het bewonderen van de immense vissersschepen, is er veel meer te beleven in Texel. Je kunt mooie fietstochten maken, proeven van lokale lekkernijen, wandelen door de knusse dorpjes en genieten van rust en natuur. Ook je kids zullen volop genieten in deze omgeving van kinderwandelingen, avontuurtochten en leuke activiteiten. Houd je van hardlopen? Texel is een welgekend ‘hardloperseiland’ met haar zachte gronden en polder. Bovendien kan je in maart meelopen aan halve marathon De Waal! Een sfeervolle marathon door het hart van Texel.

texel

7 gezellige dorpjes!

Op het eiland kun je 7 authentieke dorpjes bezoeken. Het grootste dorp is Den Burg met rond, middeleeuws stratenpatroon en een variërende aanbod aan leuke winkeltjes. De gezelligheid in het dorpje zorgt dat steeds meer toeristen Den Burg opzoeken om te shoppen en te wandelen.

De badplaats van het eiland ontdek je in De Koog. Een sfeervol dorp met restaurants en terrasjes, winkeltjes en cafés. De oude straatjes en schilderachtige huisjes in Den Hoorn, Oosterend en de Waal ademen Texelse schoonheid. En ook de stoere haven van Oudeschild is zeker een bezoekje waard. Als laatste kun je vlakbij de vuurtoren De Cocksdorp ontdekken. Dit jongste dorp ligt in het noorden van Texel.

Plan je uitje naar Texel met een mooie zeiltocht! Neem voor meer informatie, prijzen en beschikbaarheid contact op met schipper Wouter Egas via info@egasail.nl.

 

Den Burg Texel

 

Orionsail WhatsApp
Orionsail WhatsApp

Deze website maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring.