Onze Orion is een stoere platbodem! Naast Tjalken, behoren ook Skûtsjes, Klippers en Visserijvaartuigen tot deze familie. Wat maakt deze soort nu zo bijzonder?

Ontmoet de platbodem

Een platbodem is letterlijk een schip met een platte onderkant omdat er geen kiel onder het vlak uitsteekt. En wat is een kiel dan wel? De kiel wordt ook wel de ruggengraat van een schip genoemd. Hij kan van onderen verzwaard worden, waardoor het gewichtszwaartepunt van het schip zakt en de stabiliteit toeneemt. Een platbodem heeft zijzwaarden in plaats van een kiel. Deze zijzwaarden moeten onder water de zijwaartse krachten om zetten in een voorwaartse beweging. Een zijzwaard van de Orion weegt 1000 kg. Het schip wordt zo minder snel schuin opzij gedrukt.

Orion leidt je naar bijzondere plekjes

Doordat platbodems weinig diepgang hebben, kunnen ze makkelijk droogvallen. De geringe diepgang laat het toe om ondiepe binnenwateren te bevaren waar schepen met een kiel nooit kunnen komen. Stille besloten plekjes zijn echte “platbodem plekjes”. Wanneer het water plots laag staat, wachten we af op hoogwater. Op de Waddenzee zoeken we bijvoorbeeld een mooi plekje uit, in de beschutting van de eilanden en weg van de golven. En dan genieten maar!

De zeetjalk, ons lievelingsschip!

Wanneer je onderscheid in platbodems wil maken, is het slim om te kijken waar het schip voor bedoeld wordt. Tjalken zijn eigenlijk zeilende vrachtschepen met kromme voorstevenbalk en ronde vormen, die worden gebruikt in de binnenwateren. De naam tjalk dateert al uit de 17e eeuw! Er zijn enorm veel verschillende soorten en Orion valt onder de categorie zeetjalk. Dit wil simpelweg zeggen dat Orion geen zee te hoog en geen wind te hard is, u vaart altijd comfortabel, Orion kan wel tegen een stootje.

Van vracht naar passagiers

Het platbodemschip is onlosmakelijk verbonden met de lage landen! Ons kikkerlandje was een moerasgebied met duinen en ontelbare ondiepe stromen, waar de platbodem makkelijk vracht door kon vervoeren. Veel Hollandse platbodems zijn behouden gebleven door de opkomst van de chartervaart. In de volksmond ook de bruine vloot genoemd. De vaartuigen zijn aangepast voor passagiersvervoer en gemoderniseerd om het comfort te vergroten. Ook Orion beschikt over een comfortabel interieur om onze gasten te verwennen!

Stap aan boord van Orion en beleef een unieke zeiltocht. Onze kajuit staat klaar om je welkom te heten! Neem voor meer informatie contact op met schipper Faber via info@orionsail.nl.

Orionsail WhatsApp
Orionsail WhatsApp