Het weer, de sterkte van de wind en de windrichting zijn belangrijke factoren bij een zeiltocht. Maar weer of geen weer, slecht zeilweer bestaat niet volgens onze schipper Wouter. Met zijn Orion kan hij in Nederland bijna altijd uitvaren.

Wind is koning!

Windkracht vormt de basis voor het zeilweer. Windkracht wordt aangeduid volgens de schaal van Beaufort (bft) of nog specifieker met knopen. De schaal bestaat uit 13 delen, van windkracht 0 (windstil of <1 knopen en het water is vlak) tot en met windkracht 12 (orkaanwind of >63 knopen en het water heeft extreem hoge golven). Bij een stevigere wind is het vaak makkelijker om te zeilen, het grootzeil hoeft dan vaak niet gehesen te worden.

Ideaal zeilweer in Nederland

Uit onze ervaring kun je in Nederland bijna altijd zeilen. Gemiddeld waait de wind met een snelheid van 3 à 4 Bft. Voor een beginner is het ideale zeilweer tussen de 2 à 3 Bft of tussen de 5 en 10 knopen. Voor een meer gevorderde zeiler is dit 4 Bft of tussen de 11 en de 15 knopen. Maar met een zeilcharterschip als de Orion kunnen wij zelfs tot windkracht 8 de golven trotseren. In het geval van zeer slecht weer, stellen we op basis van de windkracht, windrichting en golven vast of het veilig zeilweer is en we het water op kunnen.

Regen? Geen probleem!

Als we aan het varen zijn en er plots een bui opsteekt, wat dan? Overboord springen? Nee hoor, dan zeilen we gewoon verder in de regen. Bovendien beschikt de Orion over een gezellige kajuit die altijd lekker warm en droog is.

Zeilen in Noord-Holland

Het IJsselmeer is een ideaal vaargebied bij prachtig weer met een lopend windje. Omdat het IJsselmeer behoorlijk ondiep is, kan er bij harde wind een behoorlijke golfslag ontstaan. De golven volgen elkaar snel op. Het Markermeer kent net als het IJsselmeer een korte en heftige golfslag. Op de Waddenzee is die golfslag veel langer. Afhankelijk van de windrichting is er meer of minder branding in het water aanwezig. Zo is het met een oostenwind (in tegenstelling tot een noordwestenwind) met 4 Bft nog redelijk rustig varen. Het water is dan vlakker en er is nauwelijks een branding aanwezig.

Bekijk de weersverwachtingen!

Met Egasail zeil je altijd veilig door de combinatie van een goed onderhouden schip en zeer ervaren bemanning. Ben je echter van plan er zelf op uit te varen? Check dan vooraf de weersverwachtingen. Zo ben je op de hoogte van de windkracht en neerslag en kom je niet voor verrassingen te staan tijdens je zeiltocht! Je kan het weerbericht via de Centrale meldpost van het IJsselmeer beluisteren. Dit wordt ieder uur via de marifoon op kanaal 1 uitgezonden. Ook volgende websites zijn geschikt voor weerberichten en waarschuwingen:

KNMI
Buienradar
Windguru

Graag een unieke zeiltocht met Egasail meemaken? Neem vrijblijvend contact op of bel schipper Wouter Egas op 06 53 57 58 01.

Orionsail WhatsApp
Orionsail WhatsApp

Deze website maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring.