Een oogje in het zeil houden als iemand van 2 walletjes eet? Er zijn meer zegswijzen uit de zeevaart afkomstig dan je denkt!
Zegswijzen en uitdrukkingen in de Nederlandse taal hebben een maritieme oorsprong. Zo gaan we regelmatig met iemand in zee en hopen we dat een ander de boot niet afhoudt. We proberen zo min mogelijk in elkaars vaarwater terecht te komen, om mogelijke aanvaringen te voorkomen. Bij eventuele problemen trachten we schoon schip te maken voordat het de spuigaten uitloopt. We zitten immers met zijn allen in hetzelfde schuitje en moeten roeien met de riemen die we hebben.
Maar weet je ook waar volgende zeevaart uitdrukkingen oorspronkelijk vandaan komen?
Van streek zijn of raken
Een kompasroos is verdeeld in windstreken en 1 streek komt overeen met 11¼ graden,of 32e deel van 360°. Een schip is van streek als het van de juiste koers af is. Bijna hetzelfde dus als een persoon die in de war is en of zijn beheersing verliest.
Kantje boord
Bij zwaar zeeweer kan een schip erg slingeren. Wanneer de boord van het schip met de bovenkant of ‘de kant’ het water raakt, is het maar de vraag of de boord weer omhoog kan komen. Wanneer dat lukt, is maar net goed gegaan, ofwel ‘het was kantje boord’.
Bot vangen
Wanneer bij het roeien de riem niet op het juiste moment in het water terecht komt, vangt men bot. De riem wordt dan door de snelheid van de roeiboot uit de handen van de roeier gerukt waardoor deze achterover slaat. In plaats van vooruit te gaan, blijft de boot ter plekke of is letterlijk over de bodem aan het krabben. De bodem bestaat dan weer uit slib dat ook ‘bot’ genoemd wordt. Deze betekenis is afkomstig van platvissen of bodemvissen die daar leven zoals bot, tarbot en heilbot. De actie was dus geen succes en de roeier heeft ‘bot gevangen’.
Met iets of iemand opgescheept zitten
Goederen worden op een schip geladen ofwel opgescheept. Als het schip vervolgens eenmaal van de kade los is en je na het laden per ongeluk nog op het schip bent, kun je niet meer van boord! Dan moet je wel meevaren, opgescheept net als de goederen, want terugkeren kan pas als het schip weer in de richting van de haven terug vaart.
Ken je zelf nog een originele uitspraak? Laat het ons weten op Facebook, Instagram of Twitter!
En helemaal zin gekregen in een authentieke zeiltocht? Neem vrijblijvend contact met ons op of bel schipper Wouter Egas op 06 53 57 58 01!